پروژه بین المللی ترسیب کربن، گامی مؤثر در توسعه پایدار روستایی
به گزارش وبلاگ لوئیس، مدیر اجرایی پروژه بین المللی ترسیب کربن شهداد گفت: اجرای این پروژه نقش مؤثری در بهبود شرایط اجتماعی، مالی و زیست محیطی روستا ها ایفا می نماید .
به گزارش خبرنگار از مژده کلانترزاه مدیر اجرایی پروژه بین المللی ترسیب کربن شهداد با بیان اینکه پروژه بین المللی ترسیب کربن شهداد کرمان دومین پایلوت در ایران بعد از خرسان جنوبی است، گفت: این پروژه پس از امضای تفاهم نامه همکاری مشترک بین دفتر عمران سازمان ملل، سازمان جنگل ها و مراتع کشور و استانداری کرمان در سطح 138 هزار هکتار 34 روستای هدف طرح از نیمه دوم سال 91 وارد فاز اجرا شد.
او با بیان اینکه ماهیت اجرای این پروژه زیست محیطی برای کاهش و کنترل آلودگی های ناشی از افزایش co2 جو با ترسیب کربن carbon sequestration یا به عبارتی رسوب کربن در خاک و اندام های گیاهی است، اضافه نمود: این کار به وسیله مطلع سازی، توانمند سازی و مشارکت جوامع محلی در امر حفظ، احیا، توسعه و بهره برداری از عرصه های منابع طبیعی و همکاری و همراهی روستاییان در راستای اجرای توسعه پایدار روستایی صورت می گیرد.
کلانترزاده با بیان اینکه تاکنون برای تحقق اهداف پروژه، اقدامات بسیار ارزشمندی از سوی تیم طرح در زمینه توسعه اجتماعی، مالی و زیست محیطی انجام شده است، گفت: این اقدامات در 27 روستای هدف طرح، طی 4 فاز درحال اجرا است.
او گفت: از مهم ترین اقدامات این طرح، می توان به سازماندهی جامعه محلی و تشکیل 130 گروه توسعه روستایی با هزار و 780 نفر عضو و راه اندازی شرکت تعاونی فراگیر توسعه روستایی با 780 نفر عضو از اعضای گروه توسعه پروژه ترسیب کربن اشاره نمود.
مدیر اجرایی پروژه بین المللی ترسیب کربن شهداد از راه اندازی 25 صندوق خرد اعتباری در 25 روستای پایلوت پروژه از محل آورده اعضا و تقویت صندوق از سایر منایع بین المللی، ملی و استانی سخن گفت و اضافه نمود: تاکنون 650 فقره وام برای ایجاد کسب و کار های خرد و خانگی به متقاضیان عضو پروژه اعطا شده است.
او با بیان اینکه در فرایند این پروژه، ارزیابی مشارکتی منابع روستایی به روش PRA به منظور شناسایی سرمایه ها و احتیاج های روستا ها صورت گرفت، اضافه نمود: سرمایه های انسانی، اجتماعی، مالی، فیزیکی و زیست محیطی روستا های پایلوت از سوی تیم طرح شناسایی و برای به حرکت در آمدن این سرمایه ها برنامه ریزی مشارکتی انجام شد.
کلانترزاده تغییر کاربری سرمایه های فیزیکی بدون استفاده در روستا های پایلوت پروژه را از دیگر نتایج این پروژه مطرح کرد و بیان داشت: در سال 94 بنا به درخواست اهالی روستای ده سیف و احتیاجسنجی های انجام شده، حمام عمومی این روستا با مشارکت دهیاری و شورای روستا، تغییر کاربری و به خانه صنایع دستی تبدیل شد که در حال حاضر مکانی برای عرضه و فروش فراوریات صنایع دستی روستا های پایلوت طرح است.
او از تغییر کاربری و ساماندهی مدرسه متروکه روستای امیر آباد به کارگاه آموزش مهارت های فنی و حرفه ای سخن گفت و اضافه نمود: تاکنون 4 دوره آموزش خیاطی با مشارکت اداره کل فنی و حرفه ای در این کارگاه برگزار و گواهی آموزشی برای هنرجویان صادر شده است.
مدیر اجرایی پروژه بین المللی ترسیب کربن شهداد اضافه نمود: با مشارکت اداره آموزش و پرورش شهداد، اداره کل فنی و حرفه ای استان کرمان و هنرجویان خیاطی عضو پروژه، پوشاک مدارس شهداد برای اولین بار در سال های 95 در شهداد فراوری شد و هم اکنون در حال برنامه ریزی برای تبدیل این کارگاه به یک واحد فراوریی به وسیله شرکت تعاونیوابسته به پروژه هستیم.
او اظهار کرد: در راستای اجرای احتیاج سنجی های آموزشی، دوره های پته دوزی، قالی بافی، گلیم بافی و تابلو فرش با اعزام مربی فنی و حرفه ای به روستا های متقاضی انجام شد.
کلانترزاده گفت: بنا به احتیاج اهالی روستا های همت آباد علیا و ده سیف، دو بوستان با مشارکت دفتر امور روستایی، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان، بخشداری و دهیاری در حال احداث است.
او اظهار کرد: در راستای کاهش و کنترل بیابان زایی، جلوگیری از حرکت ماسه های روان و بهبود معیشت ساکنان روستاها، 400 هکتار عملیات جنگلکاری با گونه گز و 15 کیلومتر تله رسوب گیر به وسیله عقد قرارداد با جامعه محلی عضو پروژه و نظارت کارشناسان فنی انجام شده است.
مدیر اجرایی پروژه بین المللی ترسیب کربن شهداد اضافه نمود: عملیات آبخیزداری در سطح 60 هزار هکتار روستای رودخانه به منظور مدیریت سیلاب های فصلی و جلوگیری از خسارت به اراضی کشاورزی و منابع روستا های پایین دست با اعتباری بالغ بر 5 میلیارد از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی در حال انجام است.
شهداد در تقسیمات سیاسی در جنوب شرق استان واقع شده است، محدوده اجرای طرح از غرب به ارتفاعات سیمک و پلوار و از طرف شمال، شرق و جنوب به عارضه طبیعی کلوت ها و نهایتا اراضی کویر منتهی می گردد. میانگین بارندگی در این منطقه 50 میلی متر، تعداد روز های آفتابی 240 روز، دامنه تغییرات دما از منفی 8 تا 58 درجه سانتی گراد، جهت وزش باد غالب از شمال شرق و 80 درصد منطقه دشتی تحت تأثیر فرسایش بادی متوسط تا شدید است.
منطقه شهداد از نظر اقلیمی یکی از خشک ترین نقاط ایران و جز اقلیم فراخشک محسوب می گردد و دارای طول دوره خشکی 360 روز است که باعث تبخیر زیاد و تجمیع نمک در سطح خاک می گردد و با توجه به شرایط اقلیمی فراخشک در دشت، شرایط خشک سرد در مناطق کوهستانی و نبود استقرار پوشش گیاهی این منطقه به شدت تحت تأثیر بارش های رگباری و فرسایش آبی است.
شرایط موجود، باعث ناپایداری خاک، حرکت ماسه های روان به سمت روستاها، پر شدن جهت آب قنوات، تخریب اراضی کشاورزی و باغی، کاهش کیفیت محصولات کشاورزی و دامی، بی انگیزه شدن کشاورزان و نبود درآمد کافی برای تأمین احتیاج های ضروری، تخلیه روستاها، تجمع ماسه های روان در روستا ها به دلیل نبود فعالیت، مدفون شدن روستا ها زیر تلی از ماسه های روان و از دست رفتن امنیت در منطقه می گردد. مشابه چنین وضعیتی در روستاهایی، مانند: مهدی آبادی و حسین آباد وجود دارد که قطعا اجرای پروژه ترسیب کربن با جلب مشارکت جامعه محلی و حمایت مسئولان، می تواند نقش مهمی در بیابان زدایی، اشتغالزایی، کاهش مهاجرت، حفظ و ارتقای امنیت و توسعه پایدار روستا ها ایفا نماید.
انتهای پیغام /س
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان