طرز تهیه انواع ترشی گل کلم

به گزارش وبلاگ لوئیس، ترشی گل کلم یکی از انواع ترشی های سنتی و بسیار پر هوادار ایرانی است که مانند دیگر ترشی ها در فصل پاییز یا زمستان تهیه می گردد. ماده اصلی این ترشی گل کلم است ولی مواد دیگر آن در شهرهای مختلف کشور متفاوت است. در این مطلب دستور تهیه انواع ترشی گل کلم را برای شما ارائه داده ایم؛ با ما همراه باشید.

طرز تهیه انواع ترشی گل کلم

در این مطلب می خوانید:

ترکیب ادویه ترشی گل کلم چیست؟

طرز تهیه ترشی کلم سفید و ساده

طرز تهیه ترشی گل کلم قرمز

طرز تهیه ترشی گل کلم شور

طرز تهیه ترشی گل کلم با آب گوجه (ترشی مشهدی)

طرز تهیه ترشی گل کلم با رب انار (ترشی بندری)

طرز تهیه ترشی لیته گل کلم

ترکیب ادویه ترشی گل کلم چیست؟

مواد لازم
گلپر10 قاشق چایخوری (پودر)
پودر تخم گشنیز 5 قاشق چایخوری
دارچین 1 قاشق چایخوری
پودر زیره سبز 2 قاشق چایخوری
جوز هندی1 قاشق چایخوری
فلفل سیاه1 قاشق چایخوری
فلفل قرمز 1 قاشق چایخوری
رازیانه 1 قاشق چایخوری (پودر)
سبزی 2 قاشق چایخوری (به نسبت مساوی از مرزه، ترخان، گشنیز و نعنا خشک)

* همه مواد را ترکیب نموده و در تمام دستورات ترشی (نه فقط گل کلم) به صورت دلخواه از ان بهره ببرید.

طرز تهیه ترشی کلم سفید و ساده

مواد لازم

گل کلم

1 عدد
هویج2 عدد
کرفسچند ساقه
خیار4 عدد
سیر تازه4 حبه درشت
سرکه2 لیوان
سبزی خشک معطر1 قاشق غذاخوری

تخم گشنیز، پاپریکا، فلفل، نمک، زردچوبه، پودر سیر

به میزان لازم

روش تهیه ترشی گل کلم ساده

  • تمامی مواد را خرد نموده و با ادویه و سبزیجات مخلوط می کنیم.
  • سپس در ظرف مخصوص ریخته و روی آن را با سرکه پر می کنیم.
  • فقط دقت داشته باشید که تمامی مواد کاملا خشک و بدون نم باشند!

طرز تهیه ترشی گل کلم قرمز

مواد لازم
گل کلم متوسط1 عدد درشت
هویج 500 گرم
کلم بنفش1 عدد کوچک
فلفل سبز تند5 عدد
سیب ترشی500 گرم
نمک ، گلپر و ترخونبه اندازه کافی
سرکهبه اندازه کافی

دستور تهیه ترشی گل کلم خانگی قرمز

  • برای تهیه ترشی گل کلم ابتدا گل کلم را می شوییم سپس در آبکش قرار می دهیم تا آب اضافه آن خارج گردد. در مرحله بعد ترخون را پاک می کنیم و پس از شستشو آبکشی می کنیم و می گذاریم تا آب اضافه آن خارج گردد.
  • در ادامه هویج ها را پوست می گیریم و به صورت حلقه ای خرد می کنیم و در یک ظرف مناسب می ریزیم. سیب ترشی ها را نیز پوست می گیریم و متناسب با اندازه هویج ها به صورت یکدست خرد می کنیم و به هویج ها اضافه می کنیم.
  • در مرحله بعد گل کلم و کلم قرمز را نیز متناسب با اندازه هویج و سیب ترشی خرد می کنیم؛ سپس به ظرف مواد خرد شده می افزاییم. اندازه مواد خرد شده در ظاهر زیبای ترشی بسیار تاثیر دارد پس سعی می کنیم تا اندازه ها با هم تناسب داشته باشند.
  • در مرحله بعدی ترخون تازه را روی تخته آشپزخانه به صورت ساطوری خرد می کنیم و روی مواد ترشی می ریزیم.در صورتی که ترخون تازه در دسترس ندارید می توانید از ترخون خشک شده نیز بهره ببرید به این صورت که با دست آنها را خرد تر کنید
  • و روی مواد ترشی بریزید. گلپر را نیز در مرحله آخر روی مواد ترشی می پاشیم و مواد ترشی را با هم به خوبی مخلوط می کنیم تا کاملا یکدست شوند. شیشه ای که ترشی را در آن می خواهیم بریزیم را چک می کنیم تا کاملا خشک باشد
  • و کم کم مواد ترشی را در شیشه می ریزیم و لابه لای هر ملاقه ترشی که می ریزیم فلفل سبز تند نیز قرار می دهیم.اندازه دوبند انگشت روی شیشه را خالی می گذاریم برای اضافه کردن سرکه ترشی مان. سرکه و نمک را با هم مخلوط می کنیم
  • و داخل شیشه ترشی می ریزیم به مقداری که روی مواد را سرکه بگیرد و درب شیشه را محکم می بندیم و در جای مناسب که خنک باشد حدودا 15 روز آن را نگهداری می کنیم و بعد مصرف می کنیم. می توانید برای طعم یا رنگ متفاوت ترشی از لبو نیز بهره ببرید که ترشی قرمزی خواهید داشت.
  • همچنین می توانید این ترشی را آماده طی 2 ساعت داشته باشید به این شکل که مواد ترشی را با سرکه مخلوط کنید و در قابلمه ای بریزید و روی حرارت قرار دهید تا با هم بپزند.(البته نگذارید کاملا مواد نرم شوند کمی که دندان گیر بود از روی حرارت بردارید)

طرز تهیه ترشی گل کلم شور

مواد لازم

گل کلم

2 کیلوگرم
هویج 1 کیلوگرم
کرفس 600 گرم
خیار قلمی 1 کیلوگرم
فلفل سبز 200 گرم
سیر 4 بوته
ترخون، شوید، جعفری و مرزه100 گرم
سرکه سفید و نمکبه میزان لازم

مراحل تهیه شور گل کلم مخلوط خانگی

  • ابتدا ظرف مناسبی که قرار است شور را داخل آن بریزید، شسته و کاملا خشک کنید. بهتر است از ظرف شیشه ای بهره ببرید.
  • کلم ها را به تکه های کوچک تر تقسیم نموده و خوب بشویید سپس روی یک پارچه تمیز پهن کنید تا کاملا خشک گردد.
  • در ادامه صیفی جات و سبزی های دیگر را شسته و هویج ها را هم پوست بکنید. هویج و کرفس را خرد نموده و مقداری از برگ های کرفس کنار بگذارید. دقت کنید که حلقه های کرفس و هویج نباید خیلی نازک باشند و اگر خیار قلمی انتخاب کردید، می توانید بدون آن که خرد کنید به صورت درسته از آن ها بهره ببرید در غیر این صورت خیارها را برش بزنید. اگر تمایل دارید طعم سیر و فلفل ها در ترشی بیشتر احساس گردد می توانید تعدادی از آن ها را هم خرد کنید.
  • تمامی مواد را روی پارچه ای قرار دهید تا کاملا خشک شوند. یک قابلمه برداشته و به ازای هر یک لیتر آب، 3 قاشق غذاخوری نمک به آن اضافه کنید و روی حرارت قرار دهید تا به جوش آید. برای این که اجزای شور سفید بمانند، به ازای هر یک لیتر آب، نصف لیوان سرکه سفید هم به قابلمه اضافه کنید. سپس شعله را خاموش نموده و اجازه دهید تا مایه از حرارت بیفتد.
  • اگر نمک مایه زیاد شد، نگران نباشید چون شور بودن راه چاره دارد، اما کم نمک بودن باعث کپک زدن ترشی شما می گردد.حال نوبت به چیدن مواد داخل ظرف است. مقداری از سبزیجات معطر را کف ظرف قرار داده در لایه بعدی کرفس، هویج و گل کلم ها را بچینید و لایه ها را تکرار کنید. نباید فراموش کنید که بین لایه ها سیر و فلفل ها را هم حتما بچینید. چند برگ کرفس هم داخل ظرف قرار دهید تا شور خوش عطرتر گردد.
  • در ادامه آب و نمکی را که کمی خنک شده روی مواد ریخته و تا بالای ظرف پر کنید. در این مرحله میتوانید تعدادی برگ کرفس را به عنوان محافظ روی مواد قرار داده و سپس روی شیشه را نایلون بکشید و درب آن را محکم ببنید تا مانع از ورود هوا با داخل شیشه گردد. یک نکته خیلی مهم برای کپک نزدن شور که باید به آن توجه کنید این است که هم ظرف و هم مواد باید کاملا خشک و تمیز باشند (بنابراین تمام صیفی جات را کاملا خشک کنید)
  • ظرف شور را داخل محیط آشپزخانه نگه دارید. بعد از گذشت یک روز، درب شور را باز نموده و اگر نیاز بود دوباره شور آب اضافه کنید و درب را محکم ببندید و در جای خنک قرار دهید.
  • بعد از 2 هفته شور آماده است.

طرز تهیه ترشی گل کلم با آب گوجه (ترشی مشهدی)

این ترشی مخصوص استان خراسان بوده و به سالاد مشهدی معروف است.

مواد لازم
گل کلمیک بوته متوسط و ریز خرد شده
گوجه 2 کیلو رنده شده
فلفل تند سبز10 عدد
سیر یک بوته عظیم
خیار5 تا 6 عدد
کرفسیک بوته کوچک
موسیر خیس شده100 گرم
رب گوجهیک لیوان
نمک و گلپر، تخم گشنیز، زردچوبه و پودر زیرهبه میزان لازم
سرکهیک لیوان

روش تهیه ترشی مخلوط گل کلم با آب گوجه

  • گوجه ها را بشویید و در مخلوط کن بریزید و آن را به صورت آب گوجه تبدیل کنید.
  • سرکه را به آن اضافه کنید و حدود 5 تا 10 دقیقه آن را بجوشانید و بگذارید سرد گردد.
  • تمام مواد ترشی را ریز خرد کنید.
  • همه مواد خرد شده را در ظرفی بریزید و بعد آب گوجه، سرکه، ادویه ها و رب را به آن اضافه و مخلوط کنید و در شیشه ای عظیم بریزید و در یخچال نگهداری کنید.

طرز تهیه ترشی گل کلم با رب انار (ترشی بندری)

مواد لازم
تمرهندییک بسته
موسیر50 گرم
هویج3 عدد
خیار3 عدد
رب انار ترش1 لیوان
بادمجان متوسط3 عدد
سیر1 بوته
کرفس3-2 شاخه
گل کلم1 کیلو
فلفل سبز ریز50 گرم
سیب زمینی ترشی0/5 کیلو
ادویه ترشی1 تا 2 قاشق سوپ خوری
گوجه فرنگی کال5 عدد
آب گوجه فرنگی غلیظ1 لیوان
سبزی معطر خرد شده (نعنا، گشنیز، مرزه، ترخون)1 لیوان

دستور تهیه ترشی مخلوط کلم بندری

  • فلفل های سبز قلمی را با کمی سرکه و نمک بجوشانید تا نرم گردد.
  • تمرهندی را درون ظرفی ریخته و مقداری سرکه روی آن بریزید و به طور کامل هم بزنید، سپس آن را درون یک صافی بریزید و هسته های آن را جدا کنید.
  • گوجه فرنگی ها را به صورت نگینی خرد کنید.
  • هویج ها و سیب زمینی ها و سیرها را پوست بـِکـَنید و ریز خرد کنید.- برگ های کرفس را جدا کنید و آن ها را هم به اندازه هویج خرد کنید.
  • خیارها را (بدون پوست دریافت) خرد کنید و در صافی بریزید؛ مقداری نمک روی آن بپاشید و 3-2 ساعت صبر کنید تا آب اضافی آن برود.
  • موسیرهای خشک را به مدت 6- 5 ساعت در آب خیس کنید، 3-2 بار بشویید، ریشه ها و قسمت های زاید آن را بگیرید و به صورت درسته یا ریز شده بهره ببرید.
  • بوته های گل کلم را از هم جدا کنید و به طور کامل ریز کنید.
  • سبزی های معطر خرد شده ترشی را با تمامی مواد بالا مخلوط کنید.
  • بادمجان ها را با پوست یا بدون پوست به صورت دلخواه به شکل حبه قند خرد کنید و با کمی سرکه بجوشانید تا نرم گردد؛ سپس به همان صورت که داغ است به بقیه مواد اضافه کنید و به طور کامل مخلوط کنید.
  • ادویه ترشی، رب انار، آب گوجه فرنگی غلیظ شده و تمرهندی رقیق شده با سرکه را به مخلوط اضافه کنید.
  • مخلوط آماده شده را درون ظرف مخصوص ترشی بریزید و سرکه را به آن اضافه کنید تا روی آن را بپوشاند.
  • نمک را هم به میزان دلخواه به ترشی بیفزایید. استفاده از مقدار بیشتری نمک در صورتی که شور نگردد، مدت و کیفیت نگهداری ترشی را بیشتر خواهد نمود.

طرز تهیه ترشی لیته گل کلم

مواد لازم
گل کلم1 عدد
بادمجان 1 کیلو
سبزی معطر پاک نمودهنیم کیلو
فلفل دلمه سبزیک عدد
فلفل دلمه قرمزیک عدد
سیر رنده شدهیک قاشق سوپ خوری
فلفل سبز50 گرم
هویج 3 عدد
کلم پیچ سفید250 گرم
سرکهبه میزان لازم (حدودا 1 کیلوگرم)
ادویه ترشییک قاشق سوپ خوری
نعنای خشکیک قاشق غذاخوری
پونه خشکیک قاشق غذاخوری
زرد چوبهیک قاشق مرباخوری

روش تهیه ترشی لیته خانگی با گل کلم

  • سبزی معطر شامل مرزه، ترخون، گشنیز، جعفری، نعنا و … است که آنها را کاملاً خرد می کنیم.
  • بادمجان را همراه پوست با یک لیوان سرکه و یک لیوان آب می پزیم. سپس در صافی می ریزیم تا آب اضافی آن خارج گردد.
  • سیر و بادمجان را با هم چرخ می کنیم.
  • کلم، هویج، فلفل دلمه ای سبز، فلفل دلمه ای قرمز و فلفل سبز تند را به طور کامل خرد نموده، به بادمجان و سیر اضافه می کنیم.
  • در صورتی که فلفل سبز مصرفی خیلی تند بود، مقدار آن را کمتر کنید.
  • سبزی معطر، ادویه ترشی، نمک، زردچوبه، نعنا و پونه خشک را ترکیب نموده و به مواد قبلی می افزاییم.
  • سرکه را به همه مواد بالا اضافه نموده و مرتب هم می زنیم. حالا ترشی آماده است.

سخن آخر

امیدواریم از این مطلب استفاده لازم را برده باشید. برای اینکه از خواص ترشی گل کلم بهره مند شوید، نباید فراموش کنید که استفاده از سرکه سالم و خانگی حرف اول را می زند! بنابراین با استفاده از سرگه انگور خانگی، سرکه میوه به و …، ترشی گل کلم خوشمزه تر و سالم تری را تهیه کنید.

در آخر برای آشنایی با دستورات دیگر ترشی های خانگی، مطالب طرز تهیه سیر ترشی با شیره انگور به 2 روش ساده و فوری و طرز تهیه ترشی انگور سفید خوشمزه ساده و با دوشاب را به شما پیشنهاد می دهیم. همچنین از شما تقاضا داریم در صورت داشتن تجربه، سوال و یا انتقاد، در پایین همین صفحه با ما در ارتباط باشید.

منبع: مجله انگیزه

به "طرز تهیه انواع ترشی گل کلم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه انواع ترشی گل کلم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید